Hyödynnä lainanvertailu työkaluja

Vertailu

Joskus sitä tarvitsee lainaa. Kun valitsee lainansa huolella, ei joudu maksamaan korkeita korkoja ja kuluja. Hyvä laina on joustava, edullinen ja juuri sopivan kokoinen tarpeittesi täyttämiseen. 

Kerromme tässä, miten laina kannattaa valita. Vertaile lainoja vaikka tällä vertailu työkalulla, niin löydät juuri sinulle parhaimman lainan.

Milloin kannattaa ottaa laina?

Milloin kannattaa ottaa laina?
Lienet kuullut sanottavan, ettei lainaa kannata ottaa koskaan. Monet hankinnat kuitenkin vaativat lainaa. Ajatellaan vaikka omaa asuntoa. Ihminen pääsee työelämään ehkä parikymppisenä, ja tilastojen valossa hän voi odottaa 2600 euron kuukausipalkkaa. Hän saattaa saada sivuun 200 euroa kuukaudessa (ainakin, jos hän asuu pääkaupunkiseudulla, missä vuokrat ovat todella korkeita). Oma asunto voi maksaa 100 000 euroa tai paljon enemmän. Säästämällä 200 euroa kuussa menee 500 kuukautta, ennen kuin henkilö voisi ostaa asunnon ilman lainaa. 500 kuukautta tarkoittaa yli 41 vuotta. Henkilö olisi siis melkein eläkeikäinen voidessaan vihdoin muuttaa omaan asuntoon.

Oma asunto on usein kannattava sijoitus, sillä omistusasunnossa asuminen voi olla huomattavasti vuokralla asumista edullisempaa.

On tilanteita, jolloin henkilö tarvitsee auton – esimerkiksi voidakseen käydä töissä. Käytetty auto voi maksaa pari tonnia, mutta sen korjaamiseen on varattava rutkasti rahaa. Uusi auto voi maksaa 15 000 euroa tai enemmän. Vähän käytetty auto, arvoltaan esimerkiksi 8000 euroa, voi olla hyvä kompromissi. 

Harvalla on 8000 euroa tilillään. 200 euron kuukausittaisilla säästösummilla menisi 40 kuukautta (yli kolme vuotta), ennen kuin auto voitaisiin ostaa. Työpaikka ei odota näin pitkään. Jos saat uuden työn, tulee työskenteleminen aloittaa nopeasti – joskus jo seuraavana päivänä. Ainut tapa saada auto alle on laina.

Lainaa kannattaa ottaa myös opiskelemista varten, jos voi sillä tavalla saavuttaa edes suhteellisen varman ja hyvin palkatun työn. Myös sijoitusasuntoa varten otettu laina on hyvästä, mikäli sijoitusasunnolla voi tehdä kohtuullista voittoa.

Lainaa kannattaa ottaa silloin, kun lainan avulla saavutetut hyödyt peittoavat lainan haittapuolet (eli lainan korot ja kulut). Älä kuitenkaan osta tappiollista sijoitusasuntoa tai esimerkiksi autoa, mitä et tarvitse – ei edes silloin, kun saisit ne ilman lainaa. 

Lisäksi on tilanteita, jolloin on pakko ottaa lainaa. Auto pitää lunastaa korjaamolta, vuotavat putket pitää korjata ennen vesivahinkoa ja hammaslääkärilasku on pakko maksaa, jotta ei joutuisi ulosottoon. Silloin lainan ottamisen hyödyt voittavat lainan ottamatta jättämisestä koituvat ongelmat (kuten homevauriot ja palkan ulosmittauksen).

Seuraavaksi paneudumme lainojen vertailuun, sillä aina pitäisi olla aikaa vertailla lainoja ennen lainasopimuksen hyväksymistä.

Miten vertailla lainoja?

Kertalaina on nimensä mukaisesti kerran nostettava laina. Joustolaina tai limiittilaina tarkoittaa luottokortin tapaan toimivaa lainaa. Aina kun lyhennät lainaa, vapautuu saman verran lainapääomaa uudelleen nostettavaksi. 

Vakuudelliselle lainalle annetaan vakuus eli ”pantti”. Vakuudeton laina on usein kalliimpi, sillä rahoituslaitos ei saa mitään reaali- tai henkilövakuuksia saataviensa varmistamiseksi. 

Pankkilaina vai laina rahoitusyhtiöltä?

Vakuudellinen pankkilaina on lähes aina se halvin kulutusta varten otettava laina (vielä halvempia ovat asunto- ja opintolainat).

Kysy tarjous useammasta pankista.

Jos sinulla ei ole antaa lainalle vakuuksia, kilpailuta rahoituslaitokset netin lainankilpailutussivustojen avulla. Lainakilpailutussivustoilla on usein kymmeniä yhteistyökumppaneita, joista osa on koti- tai ulkomaisia pankkeja ja osa muita rahoituslaitoksia.

Rahoituslaitosten ja pankkien vakuudettomat lainat ovat usein hyvin samanhintaisia. 

Lainojen vertaileminen ja kilpailuttaminen on ilmaista, eikä se sido sinua ottamaan yhtään tarjotuista lainoista.

Lainan todellinen hinta

Kun vertailet lainojen hintoja, katso aina todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko kertoo lainan todellisen hinnan, eli sitä laskettaessa on otettu huomioon kaikki muutkin kulut kuin lainan korko. Lainan korko voi olla 4 %, mutta avausmaksut, tilinhoitomaksut ja muut kulut voivat nostaa lainan todellisen vuosikoron vaikka 11 prosenttiin. 

Mahdollisuus maksaa laina ennenaikaisesti

Rahaa kädessä

Säästät rahaa koroissa ja kuluissa, jos voit maksaa lainan pois ennenaikaisesti ja ilman ylimääräisiä kuluja. Tarkasta tämä mahdollisuus ennen lainan nostamista. Katso myös, voitko tehdä lainaan ylimääräisiä lyhennyksiä ilman lisämaksua. 

Asiakaspalvelun toimivuus

Rahoitusyhtiöillä on aina jonkin sortin asiakaspalvelu, mutta saatko palvelua suomeksi? Haluatko hoitaa asiasi chatissä vai puhelimessa? Onko puhelinnumero ilmainen, vai maksaako soittaminen monta euroa? Onko asiakaspalvelua kehuttu vai haukuttu?

Jaa:

Artikkelit

Lainat

Lue, kenelle pikavipit eivät sovi

Pikavippi voi olla nopea helpotus tilanteeseen, jossa tarvitaan akuuttia apua rahan suhteen. Tilipäivä on tulossa, mutta rahaa tarvitaan heti. Pikalaina tai vippi voi auttaa tällaisessa

Pikavippi

Milloin pikavipin ottaminen on järkevää?

Pikavipin ottaminen on järkevää vain tietyissä tilanteissa. Korkokattojen myötä pikavipeistä on tullut huomattavasti aiempaa edullisempia, mutta silti kannattaa pohtia, onko muita vaihtoehtoja kuin ottaa pikavippi

Koti ja rahaa

Mikä on joustoluotto ja kenelle se sopii?

Mikä on joustoluotto ja kenelle se sopii? Joustoluotto, tililuotto, limiittilaina, jatkuva luottosopimus… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mistä on kyse, ja kenen kannattaa ottaa joustolaina?

Lähetä meille viesti