Älä maksa korkoja liikaa, vertaile sopiva lainatyyppi

Vertailu

Yllättävän monet meistä ovat joskus päätyneet sellaiseen tilanteeseen, että lainan ottaminen on tarpeen tai jopa välttämätöntä. Lainaa ottaessa ja mieluiten jo ennen sitä, on hyvä kuitenkin muistaa muutamia tärkeitä asioita. Ensinnäkin lainoja kannattaa aina vertailla, sillä harvoin se ensimmäiseksi vastaantuleva laina on paras vaihtoehto. Lainanantajia on monenlaisia aina pankeista erilaisiin rahoitusratkaisuja tarjoaviin yhtiöihin ja lainojen ehdot voivat vaihdella rajustikin eri lainanantajien tarjoamien lainojen välillä. Ennen lainan nostamista on tärkeää olla perillä siitä, millaisin ehdoin ja millaisella korolla lainaa saa. Etsimällä kohtuuhintaisen lainan, voi säästää huomattavia summia rahaa jo pelkästään kuukausittaisella tasolla, puhumattakaan vuositasolla saavutettavista säästöistä. Korkoja ei siis missään nimessä kannata maksaa liikaa silloin, kun niitä olisi mahdollista maksaa vähän vähemmänkin. Tämän voi ajatella olevan kuluttajan omalla vastuulla, sillä millä tahansa muullakin hyvin kilpailluilla markkinoilla kuluttaja voi itse valita minkälaisen ja -hintaisen tuotteen valitsee. Lainan voisi tässä tapauksessa siis ajatella olevan tuote, jonka voi ostaa monelta eri yritykseltä, monin erilaisin ehdoin ja moneen eri hintaan. Kuluttajalla kuitenkin on mahdollisuus etsiä netistä itselleen sopivin vaihtoehto ja myös vertailla eri vaihtoehtoja keskenään, joten näiden annettujen tietojen perusteella kuluttajalla on kaikki mahdollisuudet tehdä järkevä päätös lainojen väliltä.

Kuinka löytää itselle paras lainatyyppi?

Kilpailu lainanantajien välillä on nykypäivänä todella kovaa, sillä rahoitusta tarjoavia yrityksiä tulee koko ajan lisää ja vain parhaat voivat pärjätä kovassa kilpailussa. Eri lainanantajatahojen mainoksia putkahtelee esiin milloin mistäkin ja jos lähtee etsimällä etsimään, huomaa nopeasti, että vaihtoehtoja tosiaan on todella runsaasti. Vaihtoehtojen suuresta määrästä johtuen saattaa helposti iskeä valinnan vaikeus, kun ei osaa päättää, mikä nyt olisi se itselle paras vaihtoehto. Tämä voi tuntua myös todella turhauttavalta. Voikin olla järkevää vetää muutaman kerran syvään henkeä, ja sen jälkeen vaan ryhtyä käymään vaihtoehtoja ronskisti yksi kerrallaan läpi. Aluksi kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti korkoprosenttiin ja karsia suosiolla pois liian korkeakorkoiset lainavaihtoehdot. Tämän jälkeen voi jäljelle jääneistä vaihtoehdoista alkaa tutkia muita lainaehtoja, kuten takaisinmaksuun liittyviä asioita, laina-aikaa sekä lainaa lyhentävää kuukausierää ja karsia pois ne, jotka tuntuvat itselle epäsuotuisimmilta vaihtoehdoilta. Mikäli kaiken karsimisen jälkeen jäljelle jää edelleen useampia vaihtoehtoja, voi olla hyvä etsiä netistä muiden kokemuksia kyseiseen lainanantajaan liittyen. Esimerkiksi asiakaspalvelu ja sen laatu voivat loppupeleissä osoittautua ratkaiseviksi tekijöiksi, jos ei lainavaihtoehtoja pysty muuten asettamaan paremmuusjärjestykseen.

Erilaisia lainavaihtoehtoja

Lainoja on siis saatavilla erilaisiin tarkoituksiin, pienemmistä summista isompiin. Lainoilla voi myös olla erilaisia nimiä, joita erityisesti pankit paljon käyttävät. Näistä esimerkkeinä voisi mainita autolainan, kulutusluoton sekä remonttilainan. Nimet luonnollisesti jo paljastavat, mihin tarkoitukseen laina tällöin annetaan. Eri tahoilta lainaa on kuitenkin saatavilla ilman tarkempaa erittelyä siitä, mihin tarkoitukseen laina tulee. Esimerkiksi Lainaa.net (IPF Digital Finland Oy) ja Vippinyt tarjoavat nopeaa ja edullista lainaa kaikille yli 19-vuotialle yksityishenkilöille, ilman yksityiskohtaista määrittelyä siitä, mihin käyttöön lainaa haetaan. Lainahakemuksessa kuitenkin kysytään lainan käyttötarkoitusta ja jos hakee lainaa esimerkiksi päivittäistä elämistä varten, saattaa käyttötarkoitus tällöin toimia esteenä lainan myöntämiselle. Ihan mihin tahansa tarkoitukseen lainaa siis ei voi saada, eikä vastuullinen lainanantaja sitä kaikissa tapauksissa myönnäkään. Tietysti lainanantajat tarkistavat myös aina ennen lainan myöntämistä asiakkaan luottokelpoisuuden, johon liittyvät olennaisesti esimerkiksi asiakkaan maksukyky sekä työtilanne.

Lainaa on lähtökohtaisesti kuitenkin helppo saada, jos kyseessä on työssäkäyvä henkilö, eikä tämän maksukykyä ole mitään syytä epäillä. Lainahakemuksen saa nykyään täytettyä nopeasti ja helposti netissä ja päätöksen lainan myöntämisestä tai myöntämättä jättämisestä saa suhteellisen nopeasti. Monet lainanantajat myös lupaavat tilittää haetun lainarahan hyvinkin lyhyessä ajassa, usein jopa saman päivän aikana. Tämä voi toimia pelastuksena monelle, kun rahaa olisi saatava nopealla aikataululla. Kiireessäkään ei kuitenkaan kannata unohtaa lainojen vertailua, sillä käyttämällä hieman enemmän aikaa lainaa ottaessa, voi säästyä monelta mahdolliselta harmilta tulevaisuudessa. Lainojen vertailukin on tehty nykyään hyvin helpoksi, sillä kaiken tarvittavan tiedon saa netistä, eri lainanantajien sivuilta. Tällöin aikaa menee ainoastaan eri vaihtoehtojen läpikäymiseen. Vaikka kiireessä voi tuntua siltä, ettei lainoja siinä tilanteessa ehdi vertailemaan, on hyvä pitää mielessä, että vertailun ansiosta voi säästää todella pitkän pennin.

Jaa:

Artikkelit

Lainat

Lue, kenelle pikavipit eivät sovi

Pikavippi voi olla nopea helpotus tilanteeseen, jossa tarvitaan akuuttia apua rahan suhteen. Tilipäivä on tulossa, mutta rahaa tarvitaan heti. Pikalaina tai vippi voi auttaa tällaisessa

Pikavippi

Milloin pikavipin ottaminen on järkevää?

Pikavipin ottaminen on järkevää vain tietyissä tilanteissa. Korkokattojen myötä pikavipeistä on tullut huomattavasti aiempaa edullisempia, mutta silti kannattaa pohtia, onko muita vaihtoehtoja kuin ottaa pikavippi

Koti ja rahaa

Mikä on joustoluotto ja kenelle se sopii?

Mikä on joustoluotto ja kenelle se sopii? Joustoluotto, tililuotto, limiittilaina, jatkuva luottosopimus… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mistä on kyse, ja kenen kannattaa ottaa joustolaina?

Lähetä meille viesti